Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 27/01/2010
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Raluca Dumitru
Titlul articolului: UDMR ridică miza în negocierile cu PD-L. Ultima cerere a lui Marko Bela
Acces online: https://www.gandul.info/politica/udmr-ridica-miza-in-negocierile-cu-pd-l-ultima-cerere-a-lui-marko-bela-5451404

O pretenţie a UDMR, blocată în ultimii trei ani, a fost repusă pe masa negocierilor din Coaliţie săptămâna aceasta: celebrul statut al minorităţilor are şanse să treacă de Parlament

Adoptarea până în luna iunie a Statutului minorităţilor naţionale este noua pretenţie ridicată de UDMR partenerilor de guvernare. La ultima şedinţă a Coaliţiei, PD-L s-a văzut nevoit, potrivit unor surse participante, să accepte solicitarea liderilor maghiari, negociată înainte de formarea Guvernului. Astfel, Executivul urmează acum să ceară Parlamentului ca procedurile legislative pentru aprobarea proiectului, blocat de aproape trei ani în dezbatere, să fie finalizate în următoarea sesiune. Statutul minorităţilor se alătură celorlalte revendicări, formulate de Uniune de la începutul anului, legate de obţinerea unor posturi de conducere la nivel local sau la centru.

• UDMR a cerut, la debutul guvernării, opt posturi de secretari de stat: la ministerele Agriculturii, Economiei, Dezvoltării Regionale, Afacerilor Externe, Transporturilor, Finanţelor, Educaţiei şi Comunicaţiilor. Le-au primit pe toate, mai puţin pe cele de la Transporturi şi Finanţe. La aceste se adaugă postul de secretar de stat din Departamentul pentru Relaţii interetnice

Liderii maghiari au vrut apoi o serie de agenţii din subordinea statului, obţinând, după negocieri cu PD-L, Garda Financiară, Garda de Mediu şi Administraţia Naţională "Apele Române".

• UDMR a dorit să conducă şi unul dintre aeroporturile internaţionale aflate în subordinea statului. Pretenţia le-a fost respinsă, însă sunt pe cale să reuşească să obţină funcţia de director general al companiei naţionale de transport aerian Tarom.

• Din poziţia de vicepremier, liderul formaţiunii, Marko Bela, are în coordonare nu mai puţin de trei instituţii: Departamentul pentru Afaceri Europene, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice din subordinea ministerului Afacerilor si iInternelor

La nivel local, UDMR a reuşit să obţină prefecţi în cinci judeţe, respectiv Covasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj, Vaslui, precum şi zece posturi de subprefect, în Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Braşov, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Timiş, Argeş şi Teleorman.

Statutul minorităţilor naţionale urmează a fi rediscutat de Parlament după ce a fost respins de Senat şi, de trei ani, este blocat la Camera Deputaţilor.

Verestoy: "Cea mai mare realizare a noastră este schimbarea mentalităţii"

De-a lungul timpului, UDMR a reuşit obţinerea unor privilegii, de la plăcuţele bilingve la învăţământul în limba maghiară. Liderul UDMR Verestoy Attila, unul dintre negociatorii permanenţi ai formaţiunii, susţine că cel mai important lucru pe care Uniunea l-a reuşit în ultimii 20 de ani a fost "schimbarea mentalităţii" în România.

"În elita politică românească s-a acreditat ideea justă şi corectă că UDMR este un partener în a face reformă acestei ţări pentru a ne prezenta ca ţară europeană. S-a schimbat o mentalitate în această ţară. Un domeniu care a fost ocupat de majoritate poate fi susţinut de noi, care suntem o minoritate", a spus Verestoy.

El a apreciat că UDMR a reuşit să negocieze cu toate partidele româneşti, având şi succese, şi rezultate mai slabe. În privinţa actualilor parteneri de guvernare, Verestoy a subliniat că negocierile cu PD-L nu s-au terminat: "Capitolul nu s-a încheiat".